Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Паломництво
УПЦ-КП
Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату
Архів записів
Рекомендуємо


cerkva-snt.at.ua
bogoslov.cv.ua
Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство
          Храм Сваятого Архистратига Михаїла села Якимівка
          Православний духовний центр Агнець  Cвято Феодорівський чоловічий монастир Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 14 » Покров Пресвятої Богородиці
16:08
Покров Пресвятої Богородиці
14 жовтня Православна Церква вшановує свято, Покрови Пресвятої Богородиці. Саме в цей день, у нашому храмі, була звершена святкова  літургія. На молитву прийшло багато людей, які  просили заступницва та опіки у Пресвятої Владичиці нашої Богородиці. Після Богослужіння о. Роман привіт усіх з  святом. Настоятель побажав людям , щоб Матір Божа покривала та захищала нас від усякого зла, щоб ми не забували молитися до Пресвятої Владичиці, а завжди згадували її у своїх молитвах, так як і Вона  не забуває про нас та опікується нами. Після проповіді, відбулося приклоніня до ікони Покрови Пресвятої Богородиці, а також цілування хреста та миропомазання
             
            
            
            
            
                           
                                      Коротка історія свята
 Давним - давно, понад 1000 років тому, сарацени напали були на столицю грецької держави - Константинопіль. Сарацени не були християнами; вони вірували в Аллаха та Магомета, що був основоположником їхньої релігії - ісламу (мусульманства). Сарацени поборювали християн. Греки були християнами, але не могли встояти проти сараценської орди, яка напала на грецьку державу, спустошила її, багато грецького війська знищила, і підійшла під саму столицю держави Константинопіль, щоб її здобути. Усіх жителів столиці огорнув великий страх, бо ж вони знали, що самі не зможуть встояти перед сараценами, та що їм грозить смерть. Але рятуватися треба було. При чіїй допомозі рятуватися ? Хто зможе тепер їм допомогти ? Одна нідя була тільна на Бога. І всі єпископи й священики, царі і цариця, і всі жителі міста зібралися до церкви і там молилися день і ніч. Вони просили Господа, щоб не дав їм пропасти, молилися до Божої Матері та співали церковні пісні.
 Один побожний грек, на ім'я Андрій, молився там разом із своїм учнем Єпіфанієм. У церкві було чути зітхання, голови всіх були похилені до долу, глибока молитва линула з людських грудей до Бога. Була пізня ніч. А раптом почувся голос Андрія (він скрикнув до свого учня):" Чи бачиш, брата, Божу Матрі, Царицю і Владичицю, як Вона за рід людський молиться ? "Бучу і дивуюся" - відповів Єпіфаній.
 Обидва праведні мужі мали щастя бачити таке видіння: Мати Божа, окружена Ангелами й Апостолами, молилася до Господа Бога, та покривала людей Своїм білим омофором.
 Ця подія сталася Влахернському храмі, 14 жовтня 903 року. В сараценській орді настала велика тривога. А греки, підбадьорені видінням Божої Матері, вдарили на них і прогнали їх. З того часу святкується свято Покрови Божої Матері.
 Ми, українці, прийняли Христові Віру Православну від греків так само від греків ми прийняли святкування Покрови Божої Матері. Це свято в Україні стало великим празником. Наші козаки охороняли Хрестову Віру Православну перед турками бісурменами, що часто нападали на наші землі, а Мати Божа завжди допомагала проганяти ворогів. На Запорізській Січі була чудова церква Святої Покрови, Божої Матері. Був там і чудотвориний образ Св. Покрови, і козаки, коли йшли в бій, завжди несли його з собою. Навіть тоді, коли москалі знищили Запорозьку Січ, козаки не розлучалися з образом Св. Покрови; за ріку Дунай, вони взяли його з собою.
 Багато разів рятувала Мати Божа наших предків від ворогів, і тому наш народ дуже любить свою щиру Заступництву перед Богом. В Україні було багато церков збудовано в її честь. 
Переглядів: 1364 | Додав: madix | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0