Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Паломництво
УПЦ-КП
Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату
Архів записів
Рекомендуємо


cerkva-snt.at.ua
bogoslov.cv.ua
Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство
          Храм Сваятого Архистратига Михаїла села Якимівка
          Православний духовний центр Агнець  Cвято Феодорівський чоловічий монастир Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 27 » Пости Православної Христової Церкви
20:25
Пости Православної Христової Церкви
 Що це таке піст ? Піст - це взагалі стримання. Постити - це значить вміти володіти собою, перемагати зло і свої недобрі вчинки і пристрасті. Коли ми постимо, то цим самим ми обмежуємо нижчі потреби тіла та віддаємо більшу увагу нашій душі і духовному життю. Постити - це значить відмовитися від усього злого, що противне Богові та Його заповідям. Піст повинен завжди бути сполучений з молитвою, в якій ми прославляємо Бога, дякуємо Йому за Його всещедрі дари та просимо Його, щоб допоміг нам успішно поборювати всякі земні спокуси без відповідного душевного молитовного настрою не може бути правдивого посту. Піст повинен бути таким, щоб завжди наш дух, а не тіло панував над нами.
 Посту, як високго морального стану людини, в якому вищі прагнення душі переважають нищі прагнення тіла, навчає нас Сам Спаситель Христос. Щоб приготовитись до громадської проповіді та дати людям приклад, як належить постити Ісус Христос, після Свого Хрещення від Івана Хрестителя у річці Йордані, також постив у пустелі 40 днів і 40 ночей, нічого не ївши і не пивши.
 Для того, щоб нам було легше душевно постити, Св. Православна Церква встановила для нас пісну їжу. Коли ми здержуємося від певної їжі, наприклад, від споживання м'яса впродовж посту, то тим самим ми виробляємо в собі сильну волю, за допомогою якої нам легше боротися проти всяких гріхів, якими ми грішимо преступаючи Заповіді Божі.
 Таким чином тілесний піст і корисний для здоров'я, і допомагає людині духовно зміцнюватися. Духовний піст полягає в стриманні себе від погаих думок, поганих слів і дій, а на томість в збільшенні всього, що пов'язано зі служенням ближньому, любов'ю та збільшені добрих діл.
 Про велику силу посту Спаситель Христос навчає нас такими словами: "Цей рід (диявол) вигониться тільки молитвою і постом". Піст - це час, коли кожна людина особливо мусить перевірити себе, чи немає він гріхів, про які в Св. Письмі говорить Св. Ап. Павло так: " Будуть бо люди самолюбні, грошолюбні, зарозумілі, горді, богозневажники, батькам не послушні, не вдячні, не побожні, зрадники, нахабні, бундючні, більше люблять розкоші, аніж люблять Бога".
 Пости діляться на одноденні і багатоденні. До одноденних постів найперше належать середа і п'ятниця. Середа - на спомин Юдиного гріха - зради ним Спасителя. П'ятниця - на спомин страждань і смерті Господа Нашого Ісуса Христа. До одноденних ще належать такі пости:
 1 Навечір'я Різдва Христового - 6-го січня.
 2 Навечір'я Богоявлення (Йордану) - 18-го січня.
 3 Усікновення голови Іоанна Хрестителя - 11-го вересня.
 4 День Воздвиження Чесного Хреста Господнього - 27-го вересня.
 Багатоденних постів - чотири:
 1 Різдвянний Піст ( пилипівка ). Цей піст починається після Св. Апостола Филипа 28-го листопада і триває до 6-го січня включно.
 2 Великий Піст або ( Св. Чотиридесятниця) - перед Великоднем. Тут властиво маємо два пости: Піст Св. Чотиридесятниці, встановлений за прикладом сорокденного посту самого Ісуса Христа в пустелі і другий Піст Страстного Тижня в останній тиждень перед Великоднем ( Страстний Тиждень ), на спомин страждань Христових.
 3 Петрів Піст або Петрівка починається тиждень після неділі Св. Тройці ( Зелених Свят ) і триває до 12-го липня включно ( до Свята Апп. Петра і Павла ).
 4 Успінський Піст або( Спасівка ) починається 15-го серпня і триває до 28-го серпня. Цей Піст установлений для достойного приготування вірних до Свята Преображення Господнього ( 19-го серпня ) і до Свята Успіння Божої Матері ( Перша Пречиста ) 28-го серпня.
 
Переглядів: 1097 | Додав: madix | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
  • 24.02.2024, 20:16

    SergMit

    <a href=http://zmkshop.ru/>производство изделий из листа металла нижегородская область</a>

    Цитата