Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Паломництво
УПЦ-КП
Церква.info: Офіційний веб-сайт УПЦ Київського Патріархату
Архів записів
Рекомендуємо


cerkva-snt.at.ua
bogoslov.cv.ua
Храм Усіх Українських Святих і Львівське молодіжне православне братство
          Храм Сваятого Архистратига Михаїла села Якимівка
          Православний духовний центр Агнець  Cвято Феодорівський чоловічий монастир Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 21 » Паломництво до святинь Тернопільщини
01:14
Паломництво до святинь Тернопільщини


Почаївська лавра:

В Успенському Соборі за невеликою латунною огорожею біля першої колони знаходиться слід правої Стопи Пресвятої Богородиці . Над Стопою, подібно древньому вівтарю, ковчег з шовковим платом. На платі - зображення Стопи Богородиці, а за ним на стіні відлите з бронзи, прикрашене золотом і сріблом барельєфне зображення явища Богоматері. Під ковчегом - на камені знаходиться слід самої Стопи, з якого б’є джерело.

В Успенському Храмі, над Царськими вратами, в зіркоподібному, сяючому різнокольоровими каменями кіоті - чудотворна Почаївська Ікона Богородиці - друга Лаврська святиня. Її подарував у 1559 році грецький митрополит Неофіт місцевій поміщиці Ганні Гойській.

Ікона ця писана у візантійському стилі на невеликій липовій дошці . Богородиця прихилила свій лик до Сина, якого тримає на правій руці, а в лівій - плат, їм Вона прикриває ноги Богонемовля. Десниця Ісуса піднята для благословення всіх, для кого Він - «шлях, істина і життя». На голові у Богоматері і Спасителя прикрашені корони. З обох сторін і внизу на іконі є невеликі зображення святих : праворуч - пророка Іллі та мученика Міни, ліворуч - первомученика Стефана та преподобного Авраамія, внизу - великомучениці Катерини, праворуч від неї - святої Параскеви і ліворуч - святої Ірини.

Дізнавшись чудодійну силу Почаївської Ікони Божої Матері після зцілення свого сліпонародженого брата Пилипа, Ганна Гойська в 1597 році передала цю святиню Почаївському монастирю.

Зарваниця:

Є церкви Пресвятої Трійці (1754; кам'яна), Благові­щення, Собор 3арваницької Матері Божої (2000, мурована; архітектор М. Нетриб'як, конст. Т. Григель), дзві­ниця, Святотроїцький монастир Студійського уставу (2001) та монастирська церква Різдва Пресвятої Бо­городиці (2002; дерев'яна), капличка (1991), скульптурна композиція 3арваницької Матері Божої (2000; скульптори О. Маляр, Д. Пилипяк; архітектор Д. Чепіль), Хресна дорога. Спорудження й облаштування Зарваницького духовного центру триває.

Головні пам'ятники та пам'ятні знаки:

  • насипано символічну могилу УСС з пам'ятним знаком архангелові Михаїлу,
  • насипано могилу воякам УПА (1993; архітектор Р. Вільгушинський)
  • встановлено пам'ятний хрест на честь скасування панщини
  • кам'яний хрест на місці спаленої 1948 дерев'яної церкви
  • меморіальну таблицю єпископу Н. Будці (2000).

Колодіївка:

Є церква Святого Дмитрія (1904, мурована. Останнього вівторка кожного місяця у церкві Святого Дмитрія відбуваються молитви за оздоровлення, на які з'їжджаються тисячі прочан з усіх куточків України. Проводяться обряди екзорцизму.), костьол св. Станісла­ва й Анни (відновлений на початку 21 ст.), монастир святого Теодора Студита (1995, перенес. із Риму старанням Кардинала Л. Гузара), капличка біля Колодіївського джерела Пресвятої Богородиці (2003).

Споруджено пам'ятник полеглим у німецько-радянській війні воїнам-односельцям (1967, скульп. Я. Ягода), на цвинтарі встановлено хрест із Розп'яттям, який колись зберігався у Тернополі в парафіяльному костелі.

Переглядів: 879 | Додав: Адмін | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0